Guarová moučka

Krmivo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování semen luštěniny Cyamopsis tetragonoloba, z které se primárně získává guarová guma – vláknina. Moučka je tepelně upravena pro odstranění inhibitoru trypsinu. V krmných směsích je používána jako bílkovinný komponent. Hlavní využití je ve výživě a krmení skotu, prasat i drůbeže. Pro dojnice je vhodné použití krmiva zejména v období nástupu laktace a v období vrcholné laktace, příznivě ovlivňuje jednotlivé složky mléka. Podporuje příjem TMR, napomáhá udržení optimální tělesné kondice, je zdrojem proteinů a zvláště cenné vlákniny – guara, které zde zůstává při výrobě.

U krmení dojnic a žíru je použití neomezené, zpravidla se zařazuje do krmné dávky 2 – 3 kg, a to jak zařazením do krmných směsí, tak přímo do míchacích krmných vozů při krmení TMR. Pro drůbež je použití omezené – brojleři 5 – 10 %, nosnice 10 % v kompletní krmné směsi.