Pivovarské mláto na siláž

Tradiční české krmivo i konzervované!

Proteinové krmivo s vysokým obsahem dusíkatých látek, vysokou stravitelností živin, příznivými dietetickými účinky a specifickou výživovou hodnotou. Pro své laktogenní účinky je vhodné pro výživu a krmení zejména vysokoužitkových dojnic.

Složení :
Pivovarský výrobek, který se skládá ze zbytků sladu, nesladovaných obilovin a jiných škrobnatých výrobků, které mohou obsahovat určité částice chmelu

Výhody :
– Vytvoření zásob pro období s nedostatkem mláta s výhodou nepřerušení ani neomezení množství mláta v krmné dávce
– Využití relativního přebytku mláta za výhodnější cenu v letním období
– Při konzervaci dochází ke stabilizaci kvality krmiva, nedochází k úbytku krmných hodnot
– Při celoročním krmení konzervovaného mláta je naprostá eliminace sezonních i kvalitativních výkyvů
– Silážované mláto má vyšší sušinu, než čerstvé mláto a lze odebírat rotačními vybírači siláže

Způsoby konzervace mláta:

Siláž do vaku:
nástroje pro silážování:
– běžné vakovače o menším průměru vaku (1,6 – 2,4 m)
postup silážování:
– navezené mláto nechat na ploše 1 – 2 dny, sušina se zvýší na 30 – 35 %
– vak umístit na rovné, nejlépe zpevněné ploše – asfaltový nebo betonový povrch
– ošetřit konzervantem na bázi kyseliny propionové a mravenčí (dávkování konzervantu cca 3 – 5 l/m2) přidáním při vakování
rychlost silážování:
– zasilážování 200 – 300 t/den
důvod silážování:
– vytvoření zásob na zimní měsíce, možnost vytvoření zásob siláže přímo u jednotlivých stájí
doba trvanlivosti:
– při dodržení všech pravidel správného postupu a zoohygieny při silážování i krmení je trvanlivost až 1 rok

Siláž do jámy:
nástroje pro silážování:
– silážní jámy o maximální šířce 5 m (u větších je zapotřebí zajistit předělení)
– nejvhodnější jsou zapuštěné nebo polozapuštěné silážní jámy
postup silážování:
– před vlastním umístěním mláta do jámy důkladně vyčistit kanálky na odtok šťáv, je možné dát na dno jámy vrstvu slámy jako drenážní vrstvu, nutné je umístit silážní plachtu i na stěny jámy
– umístit mláto do silážní jámy, nejlépe naplnit celou silážní jámu po okraj
– ošetřit konzervací povrchu konzervantem na bázi kyseliny propionové a mravenčí (dávkování konzervantu cca 1 – 3 l/m2)
– přikrýt silážní plachtou, nejlépe krycí i zátěžovou, utěsnit a zatížit
– po odebírání denní krmné dávky mláta místo odběru vždy opět důkladně zakrýt a utěsnit
doba trvanlivosti:
– při dodržení všech pravidel správného postupu a zoohygieny při silážování i krmení je trvanlivost až 1 rok

Doporučené dávkování:
Dojnice 3 – 5 kg na kus a den
Výkrm býků 3 – 5 kg na kus a den

Pro objednávky kontaktujte svého obchodního zástupce, vybrané odborné výživáře nebo se obraťte přímo na obchod@mrazagro.cz

A4 leták – Pivovarské mláto na siláž

Průměrné analytické hodnoty v sušině: NON GMO
Sušina 30 – 40 %
Hrubý protein 290,00 g/kg
Hrubé tuky a oleje 85,00 g/kg
Hrubý popel 47,00 g/kg
Hrubá vláknina 163,00 g/kg
Sacharidy 4,10 g/kg
Škroby 33,00 g/kg
NEL 5,81 MJ/kg
NEV 5,51 MJ/kg
SNL 220,0 g/kg
PDIN 196 g/kg
PDIE 162 g/kg
ADF 237 g/kg
NDF 600 g/kg
Ca 3,00 g/kg
P 6,80 g/kg
Lysin 10,30 g/kg
Metionin 5,00 g/kg
Cystin 4,70 g/kg
Treonin 8,80 g/kg