Škroby

Historie škrobárny Červená Řečice
Škrobárna v Červené Řečici na Pelhřimovsku byla založena roku 1903 na místě zrušeného pivovaru. Majitelem škrobárny byl velkostatek pražského arcibiskupa. Byla skromně zařízena, bez mechanizace a zpracovávala převážně brambory vypěstované na vlastním velkostatku v Červené Řečici. V roce 1965 se stala samostatným střediskem vědeckovýzkumné základny Československého škrobárenství.
Po devadesátých letech, které se na podniku významně podepsaly, se v roce 2002 škrobárna stala součástí skupiny Mráz Agro. Po mnoha nucených investicích zde společnost navázala na 100 let dlouhou tradici československého škrobárenství. V současnosti zde dochází zejména k výrobě modifikovaných škrobů.

Technologie sušení
K sušení využíváme kontaktní válcové sušárny založené na rotačním pohybu materiálu. Válcové sušárny jsou vhodné pro pastovité či kapalné látky. Materiál určený k sušení je nanášen v tenkém filmu na dva proti sobě se otáčející kovové válce vyhřívané přetlakovou párou.
Při otáčení válců se odpařuje tekutina a tenký film materiálu je z válců seškrabován noži, následně je rozemlet na drobné částice. Válcové sušárny mají vysokou tepelnou účinnost, maximální stabilitu a dlouhý životní cyklus. Splňují požadavky různých aplikací a jsou navrženy v souladu s nejvyššími hygienickými standardy. Díky použité technologii je na sušárnách možné dosáhnout specifických chutí a vlastností, kterých na sušárnách založených na jiném principu (např. sprejových) dosáhnout nelze.

Co je modifikovaný škrob?
• Výraz „modifikovaný“ u slova „škrob“ nemá nic společného s genetickými modifikacemi, ale vyjadřuje způsob úpravy přírodního škrobu
• Znamená to, že škrob (např. bramborový, pšeničný, kukuřičný, rýžový)
byl pomocí fyzikálně­‑chemických nebo enzymových postupů upraven,
aby se dosáhlo požadovaných vlastností
• Nejčastěji slouží jako stabilizátor či zahušťovadlo
• Přídavek této látky do potravin je naprosto obvyklý a je přípustný i do potravin
pro děti