Bobtnavé škroby

BRAMBOROVÝ

Technický popis:
Jedná se o termicky modifikovaný bramborový škrob. Je to suchý, bílý, jemný, ve studené vodě rychle bobtnající prášek. Za studena tvoří husté, gumovité, čiré nebo slabě opalizující roztoky.

sušina   /   min. 90 %
pH   /   5,5 – 7,5
vaznost vody   /   25 g/g

Použití:
Používá se jako zahušťovadlo ve směsích s pH vyšším než 4,5 (při nižším pH ztrácí viskozitu), kde je třeba intenzivně vázat vodu.

KUKUŘIČNÝ

Technický popis:
Jedná se o termicky modifikovaný kukuřičný škrob. Je to suchý, bílý až slabě nažloutlý, jemný, ve studené vodě bobtnající prášek. Za studena tvoří hladkou pastu, mírně sedimentující (do koncentrace 5 % hmotnosti, vyšší nesedimentují). Za horka přechází v plastický opalescentní roztok.

sušina   /   min. 90 %
pH   /   5,5 – 7,5
vaznost vody   /   10 – 15 g/g

Použití:
Používá se jako zahušťovadlo ve směsích, kde je třeba intenzivně vázat vodu, zahušťovat a prodloužit trvanlivost. Množství přidávaného bobtnavého škrobu kukuřičného se liší případ od případu, nejčastěji se pohybuje mezi 2 – 5 %. Velmi často se používá v majonézách, krémech a těstech.

PŠENIČNÝ

Technický popis:
Jedná se o termicky modifikovaný pšeničný škrob. Je to suchý, nažloutlý, jemný, ve studené vodě rychle bobtnající prášek. Za studena tvoří hladkou, bílou pastu, mírně sedimentující (do koncentrace 5 % hmotnosti). Za horka přechází v opalescentní roztok, jež za studena tuhne v gel.

sušina   /   min. 90 %
pH   /   5,5 – 7,5
vaznost vody   /   7 – 15 g/g

Použití:
Používá se jako zahušťovadlo ve směsích, kde je třeba regulovaně vázat vodu, zahušťovat a disperzně stabilizovat – tj. makové, tvarohové, povidlové náplně, pro prodloužení trvanlivosti těst, mletá masa a játrové paštiky, balená mražená masa (panády), v krmivářství. Množství přidávaného bobtnavého škrobu pšeničného se liší případ od případu, nejčastěji se pohybuje mezi 1 – 5 %.

Balení a skladování všech bobtnavých škrobů:
Bobtnavé škroby jsou baleny po 15 – 20 kg do vícevrstvých papírových pytlů s vnitřním polyetylenovým nástřikem. Skladují se při maximální vlhkosti 75 %, je nevhodné skladovat je v blízkosti surovin a výrobků, jejichž pachy by mohly na sebe navázat. Záruční lhůta je 12 měsíců, z nichž jeden měsíc může čerpat výrobce před expedicí.

 

Pro více informací kontaktujte specialistu kvality, pana Jana Kašpara.
jan.kaspar@mrazagro.cz