Instantní rýžová mouka

Dietní výrobek, potravinářské zhušťovadlo a stabilizátor

Technický popis:
Jde o termicky modifikovanou rýžovou mouku. Je vyrobena z prvotřídní hladké rýžové mouky, obsahuje speciální antioxidační činidlo zabraňující žluknutí tuků. Nemá naprosto žádnou cizí vůni ani příchuť. Velkou předností je, že neobsahuje lepek, lze ji použít v dietách pro coeliakii a fenylketonurii. Hlavní předností tohoto potravinářského zahušťovadla a stabilizátoru je, že disperze zůstává vždy a ve všech koncentracích ideálně plastická v pravém reologickém smyslu. Odolává mechanickému a tepelnému namáhání, zejména je cenná při zmrazování.

VLASTNOSTI:
sušina   /   90 %
vaznost vody   /   14 g/g
velikost částic   /   90 % menších než 0,25 mm (propad)
viskozita 5 % roztoku   /   70 – 100 mPa.s (Brookfield 5 % roztok, 25 °C)
chování ve vodě 20 °C   /   bobtná 20 minut do max. viskozity

Použití:
Výrobek je mimořádně vhodný pro dietní výrobky (bezlepková dieta), v cukrářství je vhodný jako zahušťovadlo, stabilizátor, nosič plasticity v krémech, v konzervárenství se hodí do marmelád a zejména do jemných sekaných mas (např. paštiky, pomazánky), v masné technologii se používá jako neutrální nosič do směsí, zejména je vhodný do sekaných a mletých výrobků ( párky, některé druhy salámů, paštiky atd.).

Balení a skladování:
Instantní rýžová mouka je balena do vícevrstvých papírových pytlů s vnitřním polyetylenovým nástřikem po 15 – 20 kg. Relativní vlhkost skladovacích prostor je povolena 70 %, teplota max. 25 °C. Je nevhodné ji skladovat v blízkosti surovin a výrobků, jejichž pachy by mohla na sebe navázat. Pytle s výrobkem je nutno ukládat na dřevěné podložky. Je-li výrobek skladován a dopravován podle požadavků PN, ručí výrobce za jeho jakost 12 měsíců od data výroby.

 

Pro více informací kontaktujte specialistu kvality, pana Jana Kašpara.
jan.kaspar@mrazagro.cz